Peix sostenible? Si, de temporada i de caladors de proximitat.

Què vol dir peix sostenible? També hi ha peix de proximitat? I ecològic? A vegades no tenim molt clar quan un producte és de proximitat, quan és ecològic, quan és orgànic … la publicitat ens impacta reiteradament amb aquests conceptes que, de vegades, són bastant indeterminats. En el peix aquests dubtes encara són més grans.

Quan va ser l’última vegada que vas comprar peix fresc? Per una qüestió de probabilitat segurament fa molt de temps. El peix és un d’aquells productes que s’inclouen en la dieta mediterrània però que, per comoditat, solem desterrar primer. I si has comprat, molt probablement, serà peix provinent de pesca industrial, congelat i d’unes poques espècies, probablement: lluç, sardines, salmó, llenguado o bacallà …

Aquesta falta de varietat ocasiona que els recursos pesquers estiguin cada vegada pitjor … La pesca industrial és un mètode que utilitza una màxima: aconseguir el nombre més gran d’exemplars en el menor temps possible. Per a això s’utilitzen mètodes molt sofisticats per rendibilitzar al màxim el temps al mar.

Amb aquests mètodes s’aconsegueix que a tot el món es recullin més de 30 milions de tones a l’any amb 1 milió de persones que treballen en aquest sector. En canvi, a la pesca artesanal es recullen 24 milions de tones amb més de 12 milions de persones que treballen a tot el món. L’eficiència està servida. Però, com a consumidors del nostre propi entorn, hem de tenir en compte altres coses?

El grup Global Fishing Watch va realitzar un estudi liderat per David Kroodsma on, a través d’una complexa metodologia i l’anàlisi dels missatges que llancen els vaixells amb els seus equips de transmissió, van aconseguir grans quantitats de dades que, un cop revisats amb algoritmes, van poder desvetllar grans descobriments que es van publicar a la revista Science. Aquestes dades provinents de 70.000 vaixells van permetre conèixer que la pesca mundial està monopolitzada per 5 grans països: Xina, Taiwan, Espanya, Itàlia i França. Amb l’estudi d’aquestes dades es pot saber on són les espècies en risc a causa de la captura més intensiva, quina part dels oceans necessiten més protecció … De l’estudi també es desprèn que el que regeix la pesca mundial no és la conservació dels recursos sinó qüestions polítiques i socials: com els descansos de cap de setmana, quan hi ha moratòries, dies festius … Segons Kroodsma això és positiu perquè significa que les coses es poden canviar. Les dades de l’estudi es poden trobar a: http://globalfishingwatch.org/map/

Sabem que la pesca industrial, tal com està organitzada actualment, no garanteix un futur amb oceans i mars plens de peixos i tampoc genera treball per a les comunitats que directament depenen. Per garantir un futur amb peix de qualitat hem de lluitar en un doble sentit, d’una banda, aconseguir unes millors pràctiques de la pesca industrial i contrapesar a la pesca industrial amb un model de pesca sostenible: aquesta és, aquella les pràctiques poden mantenir-se indefinidament sense reduir la capacitat de les espècies.
Què podem fer nosaltres com a consumidors?

Escollir sempre peix de temporada:
Fer una compra responsable escollint peix de temporada. El peix, com tots els animals, té el seu propi cicle biològic i s’ha de respectar. Hi ha un moment òptim en el qual per l’abundància i la qualitat de la seva carn, el consum és més aconsellable.

Fixar-nos en el mètode de pesca:
A més, si consumim el peix de temporada, podrem complir que sigui de pesca artesanal. És aquell tipus de pesca que anomenem extractiva i que es fa amb arts de pesca tradicionals. Aquesta pesca sempre es relaciona amb un peix local i de proximitat. Si escollim espècies que vinguin de caladors pròxims, reduirem l’impacte ambiental, l’emissió de CO₂ i, alhora, reduirem el consum d’altres espècies més consumides.

Peix ecològic?
Un dels criteris per definir un producte ecològic és que els animals estiguin alimentats amb productes ecològics … Però un peix que viu al mar de manera salvatge no es pot controlar de cap manera. Així que no podrà complir amb els criteris per acreditar-se com ecològic. La qüestió és que si el peix és salvatge, serà la nostra millor garantia, perquè tindrà unes condicions naturals i de vida en llibertat.

Us animem a consumir peix, millor si és salvatge, de proximitat, peix amb pesca extractiva i de temporada. Serà millor per a nosaltres i per al nostre entorn.

Pot semblar missió impossible … Però no ho és. Cal revisar l’etiqueta que és obligatòria també en el peix fresc i informar-nos. A Tarragona ho tenim molt fàcil, al Mercat municipal et poden orientar. Ells són experts que cada dia compren a la llotja de Tarragona i molts dels seus productes compleixen amb aquests requisits.

Al mes d’octubre recomanem consumir aquestes espècies procedents de la Mediterrània: Llenguado, Daurada, Llampuga, Melva, Peix llimona, Sèpia …

Compra peix de caladors de proximitat a AL MERCAT

Deixa un comentari