Porrusalda

El nom de la recepta ja ens proporciona una evidència sobre el seu ingredient base: el porro. Una hortalissa que rivalitza amb la ceba i l’all a les cuines. De figura esvelta i sabor suau, regala un agradable aroma quan es talla i prepara.

El cultiu originari del porro s’estenia per Europa i part de l’Occident asiàtic i sabem que era molt utilitzada a les cultures mediterrànies antigues com a part de la dieta.

A les cuines actuals, el porro es troba a molts plats i es prepara de múltiples formes: rostit, bullit, en purés, en truites, a la planxa… Podem comprar-lo als mercats durant tot l’any, encara que, els coneixedors de les seves propietats, distingeixen diferències entre els cultivats a la tardor i a l’hivern, que són més gruixuts i de sabor més fort i els que es cultiven a l’estiu que són més fins i de sabor més suau. És una hortalissa rica en fibra i vitamines, molt recomanable per mantenir equilibrat el colesterol. Ha adquirit categoria fora de les paelles i les cassoles per passar a ser un símbol nacional al País de Gal·les.

Aquest producte d’horta forma part de la gastronomia del món rural de la zona Nord peninsular i ha donat lloc a un dels plats que, sortit de cuines humils, s’ha popularitzat a les receptes de cullera. Ens referim a la porrusalda.

La porrusalda es fa amb porros de bona qualitat, patata i pastanaga. Se li afegeix brou de verdures per a la cocció i simplement amb aquests ingredients ja resulta un plat de sabor suau i apetitós que sorprèn per la seva simplicitat. Comparteix semblant amb la Vichyssoise francesa, pot ser degut a la proximitat del territori que ha pogut afavorir una evolució similar.

La porrusalda porta un ingredient més, en aquest cas, bacallà, que li dona un gust especial i la converteix en un plat principal amb més nutrients.

Bacallà i hortalisses que podem trobar al nostre mercat de confiança.

 

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

4 patates grans

4 porros grossos

3 pastanagues

1 all

500 ml de brou de verdures

400 g de bacallà en tires

25 ml d’oli d’oliva verge

Sal i pebre blanc molt

 

PREPARACIÓ

Rentem els porros i els tallem a rodanxes d’un cm aproximadament, el tall fins que s’arriba a la part més verda, encara que, si veiem que està tendre podem tallar una mica més. Fem el mateix amb les pastanagues. Les patates les pelem i tallem a trossos mitjans i si es prefereix, irregulars.

En una cassola daurem l’all, incorporem els porros i afegim el brou de verdures. Deixem coure durant uns 15 minuts i passat aquest temps fiquem les patates i les pastanagues i continuem la cocció uns 15 minuts més. Als últims 5 minuts posem el bacallà que, haurem dessalat i salpebrem. Va a gustos que aquesta recepta quedi més o menys cremosa. Deixem reposar el plat perquè agafi bé tots els sabors.

BON APETIT!

Deixa un comentari