MOLLES DE PASTOR

Avui una recepta amb un ingredient principal que  és el pa, un aliment bàsic en la dieta mediterrània que constitueix una aportació d’hidrats de carboni saludables.

Les molles ja eren conegudes a moltes cultures; de tradició musulmana, va passar a la Península on foren consumides com aliment de les famílies d’agricultors i ramaders. Van ser els pastors, per això  el seu nombre més popular, els que a través de les rutes transhumants, van fer del pa un sustento bàsic que els alimentava en els llargs viatges, de Nord a Sud, buscant el pasto fresc pel ramat. Es feien amb el pa sobrant, generalment el pa que no es consumia en el dia i que era aprofitat tallant-lo en fines làmines. Un ingredient que  no faltava als mesos que durava la transhumància.

A través del temps, aquest plat, ha passat a ser conegut a moltes  de les nostres comunitats on s’ha adaptat als diferents gustos culinaris, així que podem parlar de migas manchegas, leonesas, murcianas, castellanas, andaluzas… També és un plat típic d’Aragó.

De ser un aliment de subsistència, en l’actualitat  s’ha convertit en una recepta típica a degustar en les rutes turístiques gastronòmiques. Són presents a molts llocs, acompanyant les diferents festes populars, tradicionals al nostre país

Es poden degustar com aperitiu, com entrant als menús i també com a plat principal si l’enriquim amb més ingredients com: meló, taronges, granades…  A l’època de la verema, el raïm  constitueix un ric suplement. Servides amb un ou fregit, ja són un plat únic molt complet.

Podeu comprar els ingredients a:

Mercat de Tarragona i al Mercat de Cuba de Mataró

INGREDIENTS PER 4 PERSONES

700 g aprox. de pa dur. Ha de ser un pa consistent, que no es desfasi  quan el tallem.

300 g aprox. D’aigua

6-8 alls

Una mica de sal

100 g de  béicon

50 – 70 g de xoriço cular

100 g d’oli d’oliva verge

1-2 cullerades de pebrot vermell

PER ACOMPANYAR

Meló, taronges, granades…

 

PREPARACIÓ

El pa el podem tallar a trossets petits i fins, i el podem deixar ja preparat a la mateixa cassola on al cuinarem. Quan ja l’haurem tallat, comprovarem que la quantitat sigui suficient, en cas que necessitem més, afegirem.

Preparat volem dir ficar-li l’aigua. Anirem incorporant l’aigua per damunt com un  polvoritzat, però que el pa no quedi mullat. El cobrirem amb un tovalló i ja estarà llest per ultimar la preparació. Com és una mica entretingut,  és por això que aconsellem  fer-lo la nit abans, encara que si es fa al moment es tracta de comprovar que ha absorbit l’aigua.  El pa  ha de quedar solt, sense enganxar-se en la cullera de fusta amb la qual el mourem.

A una altra paella, tallarem els alls a trossets petits i els sofregirem a l’oli fins que estiguin daurats. Ja tindrem preparats el béicon i el xoriço tallats i els ficarem al sofregit. Afeixi rem el pebrot vermell remenant perquè quedi ben integrat, vigilant que no  es cremi.

Un cop estigui el sofregit fet, anirem ficant-lo a la cassola on estan les molles, a poc a poc barrejant tots els ingredients perquè siguin absorbits pel pa i que aquest  agafi un color i sabor homogenis.

Al moment de presentar afegirem la fruita que més ens agradi o que tinguem  a mà. Admet una gran varietat.

Com podem comprovar. Un plat fàcil i apetitós.

BON  APETIT!

Deixa un comentari