El codony és una planta caducifòlia que, en floració, ofereix unes belles flors blanques o rosades, procedeix de la zona eurasiàtica i el seu fruit de color groc posseeix uns valors nutricionals molt interessants. Té una alta eficàcia antioxidant i altres molts aportes que fan favorable el seu consum.
Molt popular a Sud-amèrica on agafa diferents noms segons els països, a Mèxic és conegut com Ate.
El seu consum es va adaptar als costums culinaris de cada territori. Al nostre país, se li sol associar a aquest temps d’inici de la tardor per ser un fruit de temporada molt popular i el caràcter estacional en aquestes dates li dona un aire de misteri i celebració, i segur que el nom de codony, ens porta records de la infància, quan les nostres àvies i mares els ficaven als armaris per perfumar la roba.
Aquesta fruita es pot menjar al natural encara que resulta una mica àcida, per tant, és aconsellable tallar-la a làmines fines si es consumeix crua. El seu valor calòric augmenta quan es prepara com dolç o carn de codony, ja que en la majoria de receptes se sol incorporar la mateixa quantitat de sucre que del fruit, un cop net, pelat i cuit. A les nostres receptes ficarem una quantitat menor.
La carn de codony la podem menjar tal qual com un postra riquíssim i apetitós, però també resulta perfecta per acompanyar els formatges cremosos i frescos, les carns estofades i al forn, en amanida… i en molts plats de la nova cuina.
La recepta de carn de codony no presenta cap complicació i existeixen diferents maneres de preparar-la. Mostrarem 2 que no són diferents quant als ingredients utilitzats, però si, en la forma de preparar-los.
Podeu comprar els ingredients a:
Mercat de Tarragona i al Mercat de Cuba de Mataró
INGREDIENTS
Codonys, la quantitat suficient per a 1 kg. Una vegada net i tallat.
750 g. de sucre per cada kg de codony
El suc d’una llimona
1 got d’aigua
ELABORACIÓ
1/ Rentem i tallem els codonys en 4 trossos per poder extreure bé les llavors del centre i pelar-los sense dificultat. A continuació els bullirem uns 15 minuts, si ho fem a l’olla exprés, en olla normal uns 35 minuts. Quan hagi passat aquest temps, triturarem i apeixirem el sucre, el suc de llimona i l’aigua, i continuarem bullint fins a la total barreja de tots els ingredients remenant i vigilant que no s’enganxi , fins a aconseguir un bonic color caramel. En aquest moment retirem del foc i ja ho tindrem a punt per ficar-la a un recipient, millor de vidre. Es deixa refredar a temperatura ambient i un cop estigui freda ja es podrà guardar a la nevera on, després d’unes hores, haurà agafat la consistència perfecta per tallar-la sense que es trenqui i ja es podrà consumir.
La duració d’aquest aliment és llarga, durant mesos conserva totes les seves propietats, però una vegada s’hagi obert el recipient, es haurà de consumir en un temps menor.
2/ En aquesta segona preparació es procedeix de la mateixa manera inicial rentant, tallant i pelant els codonys. La diferència està en el fet que tots els ingredients es posen a bullir junts. Si es fa en olla exprés, aproximadament en uns 35 minuts ja estarà llest. Si es fa a l’olla normal, més o menys 60 minuts. Una vegada estigui cuit, deixarem refredar i triturarem perquè la mescla resulti perfecta y ja podrem ficar-la a un recipient de vidre.
Podem presentar-la a taula i de bé segur que farà les delícies de tots.
BON APETIT!