MUSSACA DE VERDURES

La recepta de mussaca més coneguda té com a base l’albergínia, presentada  en forma de capes superposades, farcides de carn de xai i coberta amb beixamel. És com una lasanya sense pasta i també es pot considerar com un pastís d’albergínies. El cultiu d’aquesta planta és molt antic i a la cuina s’ha preparat de maneres molt diverses. Valorada per les seves qualitats nutricionals, està recomanada a les dietes lleugeres, és molt digestiva, conté vitamines i minerals i gran quantitat d’aigua, fent que l’aportació en calories sigui baixa. A l’hora de consumir-les s’haurà de tindre en compte que poden provocar reaccions al·lèrgiques lleus. Sempre menjar-les cuinades.

Existeixen diverses varietats que es distingeixen pel seu color que pot ser lila fosc, groc o  blanc. És una planta anual d’època càlida amb una presència molt vistosa  d’una tonalitat setinada. Es poden cuinar amb pell encara que, preferiblement, si es fan al forn és millor tallar-les.

La recepta que presentem sembla provenir del sud-est asiàtic, encara que molts la situen al món àrab  d’on va passar als  Balcans per a convertir-se en un plat tradicional i conegut associat a la cuina grega. Sigui indi, àrab o grec, la seva fama ha travessat fronteres i s’ha fet indispensable a la gastronomia per versatilitat, valor alimentari i fàcil preparació.

Es més sostenible utilitzar productes de temporada i de proximitat. Hem assenyalat  que la recepta tradicional es fa a base de carn i segur que l’haurem menjat d’aquesta manera en moltes Ja som a la tardor, però encara podem trobar albergínies al mercat, no oblidem que sempre és ocasions. Avui la farem de verdures, una fórmula alternativa però igualment rica i apetitosa.

Podeu comprar els ingredients a:

Mercat de Tarragona i al Mercat de Cuba de Mataró

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

3-4 albergínies mitjanes. Podem escollir les de color lila fosc.

3-4-patates mitjanes.

1 carabassó gran o 2 mitjans

1 ceba gran o 2 mitjanes, blanca o de Figueres

3-4 pastanagues

Julivert  i alfàbrega

1-2 rames de canyella

1 gotet de vi blanc

3-4 tomàquets madurs

1 all

Sal, pebre i oli

Formatge ratllat al gust

PER LA BEIXAMEL

3-4 cullerades de farina, nou moscada, pebre blanca o negra i llet

PREPARACIÓ

Tallarem les albergínies a rodanxes i les deixarem reposar amb una mica de sal gruixuda per treure el gust amarg. Tallarem les patates a làmines i les sofregirem. Un cop hem tret la sal a les albergínies les passarem per les dues cares al mateix oli. Les deixarem damunt d’un paper absorbent mentre preparem el farcit.

El farcit ho farem sofregint totes les verdures tallades, no molt fines, en oli d’oliva verge fins que quedi una barreja cremosa i homogènia, afegint el vi, l’alfàbrega, el julivert i la canyella. Recordar treure la canyella quan preparem les albergínies. Un cop estigui fet, deixarem escórrer l’oli restant.

En un recipient cobrirem el fons amb les patates que serviran com a base, i posarem la primera capa d’albergínia amb la cobertura de les verdures pressionant perquè quedi compactat. Repetirem l’operació fins a  3 vegades. Si es prefereix, es pot preparar en recipients individuals que admeten forn.

Prepararem la beixamel en una paella amb una mica d’oli, daurant la farina, incorporant la llet i assaonant amb una mica de nou moscada i pebre.  Que no quedi molt líquida. Finalment cobrirem amb formatge ratllat a gust i deixarem al forn, a 180° durant, aproximadament, uns 45 minuts.

Deixarem refredar perquè el tall, a l’hora de presentar, sigui perfecte.  I ja tindrem el plat llest!

BON APETIT!

 

 

Deixa un comentari