Estem a finals de Gener i encara recordem el sabor dels menús de les passades festes, així que proposem una recepta que pren com a base l’escudella, plat estrella de la cuina catalana, amb algunes variacions que ens permeten simplificar la preparació per poder consumir-lo amb més freqüència als nostres menjars quotidians, com si es tractés d’un caldo o sopa, igualment apetitós però més senzill.
Sabem que l’escudella és un caldo molt bo que se sol preparar en dies assenyalats a tota Catalunya, i que ja es coneix a la major part de la geografia peninsular en les moltes varietats i que podem relacionar amb l’olla Aranesa o amb els diferents cocidos regionals. Les sopes o caldos eren aliments que es consumien de forma habitual a les cases camperoles ja, des de molt antic, utilitzant productes dels horts familiars, i també a les taules de les classes socials més acomodades, en aquest cas, amb ingredients més variats.
En l’actualitat, se sol fer de la preparació d’aquest caldo tot un ritual que acompanya la preparació dels dinars familiars, i que al passat Nadal, ha tingut una connotació especial, perquè no ens podem reunir com ho hem fet sempre. Segur que hem rebut algun “taper” d’aquest deliciós plat, fet arribar per les nostres mares, àvies, amics… i que ens ha ajudat a no oblidar una tradició compartida.
És un aliment que apeteix durant els mesos d’hivern, així que el recomanem per tenir-lo a les nostres receptes culinàries. La preparació no resulta complicada, es pot deixar preparat i tenir-lo a mà com un aliment rico, saborós i nutritiu.
Podeu comprar els ingredients a:
Mercat de Tarragona i al Mercat de Cuba de Mataró
INGREDIENTS PER 6 PERSONES
1 Os salat (fa el brou més blanc)
Fideus o pasta grossa
3-4 litres d’aigua
ELABORACIÓ
En una olla gran, bullir la carn, el pernil i l’os, amb el nap, l’api, les pastanagues i els cigrons durant 2 hores a foc lent.
Quan s’hagi refredat, colem el brou i reservem els cigrons. La carn i el pernil els tallarem a trossets petits, també les botifarres i els deixarem preparats per afegint-los al brou.
Tallarem en juliana, les patates i la col. Ficarem tots els ingredients al brou i deixarem bullir uns 15 minuts aprox. Finalment incorporarem la pasta i la sal a gust, deixant bullir uns 10 minuts més. El resultat ens donarà una variant del cocido o l’escudella, senzilla i apetitosa.
Opcional: reservar part de la carn i el pernil per preparar una massa amb la qual podrem elaborar unes delicioses croquetes.
BON APETIT!