Avui et portem un d’aquells fruits que no tenim sempre, un fruit temporal que la natura ens atorga de tant en tant: les figues. I ho hem d’aprofitar.
La figa ve de la figuera que, encara que és originària de l’Àsia, actualment es troba molt a prop nostre, per tot el Mediterrani. Als països que estan per sota de l’equador la figa s’obté els mesos de febrer i març perquè són temperats i als països com el nostre és un fruit propi d’agost i de setembre. Així que ara estem en plena temporada.
La figa no té, en contra del que pot semblar, moltes calories. Aproximadament les mateixes que una poma. Conté fibra que ens ajudarà a mantenir el correcte equilibri del nostre organisme. Està indicat per a persones amb la pressió arterial alta, en contenir potassi, ajuda a regular el nivell de tensió arterial. Molt millor si tens un antull de figa que de xocolata, doncs t’ajudarà a aprimar-te i a més t’aporta molta energia. Té propietats antiinflamatòries, és ideal per a prevenir malalties cardíaques, pels ossos…i compta amb molts minerals: calci, potassi, magnesi, fòsfor, ferro, manganès així com vitamines. Podríem estar escrivint un llibre sencer sobre les bondats que tenen les figues.
Però el que volem és que en mengeu. A poder ser figues del Mercat. Estareu més sans, vosaltres, els vostres i el vostre entorn.
Perquè ho tasteu, us proposem una recepta amb figues molt fàcil i adient per la temporada en què estem.
AMANIDA D’ESTIU AMB FIGUES
Ingredients per a 4 persones:
1 enciam de roure
8 figues
Formatge de cabra
2 cullerades de pipes de gira-sol i de carabassa
1 pastanaga
1 cogombre
400 g tomàquets cirerols
Sal Maldon ( si no en teniu, no passa res)
oli i vinagre de Mòdena
L’elaboració és senzilla si seguim aquests passos:
Netegem les fulles d’enciam i després les escorrem bé de l’aigua.
Tallem les figues a quarts.
En una plàtera posem les fulles d’enciam i les figues repartides al voltant.
Fem una vinagreta barrejant amb una forquilla 3 cullerades d’oli i una de vinagre de Mòdena dins d’un bol. D’aquesta manera evitarem trobar el vinagre tot sol i que ens sembli més fort. Ho posarem ja tot barrejat amb l’oli.
Hi posem la salsa per sobre i finalment les pipes i la resta d’ingredients tallats al gust (pastanaga, cogombre, tomàquet).
Acabem amb uns petits tocs de sal Maldon que li aportaran un contrast molt interessant.