Segurament, associem amanida, amb un menjar fresc de temps càlid, moltes vegades consumit com acompanyament d’altres menús i degustat al camp o a la platja. Recuperarem aquesta essència variada i colorista que sol presentar aquest plat, adequant-lo al clima d’aquests dies hivernals: farem una amanida tèbia amb ingredients saludables que podem variar en funció dels nostres gustos.
La base d’aquesta amanida la constitueix una hortalissa que atrau la nostra vista quan visitem les parades de verdures: la col llombarda. És una hortalissa de la família de les cols que presenta un color violeta molt cridaner, més o menys intens, depenen del grau d’acidesa de la terra on es cultiva. Originària del sud d’Europa, ja era coneguda pels egipcis i el món grecoromà no només com aliment, sinó també utilitzada en fórmules curatives.
La llombarda, la trobem a la dieta mediterrània, el seu consum s’ha generalitzat; a algunes regions es prepara com menjar de Nadal i és també molt consumida als països del nord d’Europa. Té múltiples propietats bones per a la salut, rica en vitamines i en fibra… Es pot menjar crua o preparada bullida, al vapor, sofregida, acompanyant altres verdures, enriquida amb fruits secs, formatge, iogurt…. També riquíssima en suc.
A la nostra recepta la prepararem bullida i acompanyada amb panses, nous, pomes i api, una combinació irresistible i molt nutritiva.
Recordem que la poma és una fruita cultivada pràcticament a tot el món, molt utilitzada a la cuina amb grans beneficis per la salut, rica en fibra, pot ser consumida amb pell, posseeix un gran efecte saciant que la fa recomanable a les dietes d’aprimament, diürètica i depurativa.
Les panses són riques en minerals i molt indicades per a enfortir els ossos, ideals per incloure als menús infantils. Si afegim a l’amanida les nous, conegudes com “ la llavor de Déu” estem afegint nutrients i vitamines. També tenen propietats antioxidants i són bones per a reduir el colesterol. Finalment, completem amb l’api, i la vinagreta i ja tenim un menú sa i equilibrat que podem incloure sovint als nostres menjars setmanals. Opcional regar amb iogurt natural.
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
1 Col llombarda aprox. 1-1,5 kg
1 Ceba mitjana
2.3 Pomes Golden
150 g de nous
100 g de panses sultanes
1 Branca d’api
Oli d’oliva verge
Sal
Vinagreta (oli, vinagre, soja)
1 Iogurt natural
PREPARACIÓ
Rentem la col i la tallem a trossos petits tipus Juliana. En una cassola amb aigua, la bullirem al dente, amb una mica de sal (aprox. 35-40 minuts ). Tallem la ceba i la sofregirem a una paella. Mentrestant, picarem les nous i junt amb les panses i l’api tallat, ho incorporarem amb la ceba, barrejant bé. Afegirem les pomes tallades a cuadrets. Hem aconsellat Golden, però poden ser de qualsevol altra varietat. Les àcides contrasten el sabor una mica dolç de la llombarda
Una vegada la llombarda està en el seu punt, l’escorrerem uns minuts perquè deixi anar tota l’aigua i la ficarem a la paella amb els altres ingredients. Remenarem bé i la deixem reposar perquè els sabors es barregin.
Tindrem preparada la vinagreta que haurem fet amb 2 parts d’oli, una de vinagre i dues cullerades de soja. Ha de quedar ben emulsionada. La ficarem per damunt del plat, una vegada ho presentem a taula. Si es vol, a gust, també el iogurt. La vinagreta i el iogurt es poden presentar en salseres, per separat, perquè cada comensal es serveixi.
El resultat és molt agradable a la vista pel bonic color de la llombarda, i no diguem del sabor final, que resulta de la barreja dels ingredients, tan diferents, que s’han utilitzat a l’elaboració.
BON APETIT!