BATCH COOKING DE LLEGUMS.
Avui parlem de llegums. I abans de començar afirmem una cosa que segur que més d’un haurà escoltat …: els llegums, sempre millor si són del dia anterior que les acabades de cuinar.
És això possible? I, si és cert, per què? Ho expliquem … Començant pel principi. L’intestí és un òrgan clau del cos. Si volem mantenir-lo sa, cal cuidar-lo. Per això hem d’amanyagar i alimentar els “guardians”, és a dir als trilions de bacteris que l’habiten conformant la microbiota intestinal.
Doncs bé, un dels aliments preferits d’aquests bacteris és el midó resistent. El midó és la reserva de glucosa que trobem en els llegums (també en els cereals, els tubercles i algunes hortalisses i fruites). El midó es presenta en forma de petits cabdells, cabdells de glucosa formats per diversos “collarets” enroscats. És aquesta estructura compacta la qual facilita que aquests aliments puguin emmagatzemar grans quantitats de glucosa.
Al menjar midó, durant la digestió es trenquen els collarets i queda lliure la glucosa en forma de perles. Aquesta glucosa és absorbida amb gran facilitat i la utilitzem per generar energia. Si hi ha excés de glucosa, i no la podem absorbir, les perles es transformen en cabdells de greix (triglicèrids), el cúmul dóna lloc, entre d’altres, el sobrepès i l’obesitat.
Però hi ha algunes situacions en què no passa cap d’aquestes circumstàncies, situacions en què no som capaços de trencar el cabdell de glucosa. En aquest cas, diem que el midó es resisteix al procés digestiu i apareix el que anomenem midó resistent. Això passa quan el midó està fred (en altres paraules, està cuinat del dia anterior). El dubte és: això és bo, dolent, indiferent? La resposta és que això és genial. Com que no podem digerir-lo, aquest paquet de midó compacte serà una vianda per als nostres guardians, els nostres “bacteris bones”. Serà un prebiòtic, un gran prebiòtic!
Beneficis pràctics de refredar els midons abans de menjar-los (tubercles, cereals i llegums)
1. Reduir l’absorció dels hidrats de carboni, ja que fem que no siguin disponibles per a nosaltres.
2. Potenciar el seu efecte prebiòtic, el que afavoreix el creixement i activitat de la nostra microbiota intestinal: punt clau per combatre molts dels nostres mals.
3. Ens facilita la vida, podem preparar les nostres receptes del dia a dia, d’una forma molt fàcil i senzilla, ja que són els aliments que més temps requereixen cocció i els tindrem llestos i tan sols els haurem d’escalfar i llest.
LLENTIES AMB BRÒCOLI I SALSA DE MOSTASSA
Ingredients – 2 persones
160 g de llenties (pes en sec)
1/2 alvocat
1/2 bròquil a trossos petits
1/2 de ceba a mitja lluna
8 xampinyons
Julivert o coriandre fresc picat
1 tomàquet a daus
Per amanir
oli d’oliva verge extra
1 grapat d’avellanes torrades picades
1 cullerada de suc de llimona o de vinagre de poma
1 mica de sal
1 mica de llavors de fonoll
1 culleradeta de mel crua
1 culleradeta de mostassa
1/2 all
Troba els ingredients a Al Mercat
Preparació
1. Deixa en remull durant unes 12 hores els llegums, preferiblement juntament amb un tros d’alga Kombu. Cou en una olla durant uns 35-40 minuts, juntament amb l’alga i el llorer (contribueix a fer menys flatulentes els llegums). Reserva.
2. Prepara la vinagreta barrejant enèrgicament tots els ingredients, o usant un processador d’aliments. Reserva, com més temps millor, perquè la salsa tingui més gust.
3. Renta i salteja els xampinyons. Cuina al vapor o forn les flors de bròquil, també es poden consumir crues.
Aquests 3 primers passos de la recepta ja els podem haver preparat amb antelació, i reservar tots aquests aliments en tuppers de vidre a la nevera. Ens facilitarà moltíssim el nostre dia a dia, i a més obtindrem beneficis per a la nostra flora intestinal.
4. En un bol afegeix tots els ingredients de l’amanida tallats a trossos petits: l’alvocat, el tomàquet, la ceba i finalment afegeix les llenties, els xampinyons i el bròquil lleugerament calents, perquè el plat resulti més reconfortant en aquesta època de fred.
5. Aboca l’amaniment per sobre de l’amanida, serveix i gaudeix!